+386 41 397 395
info@bartus.si PRIJAVA
  • DOMOV
  • Tečaji
  • Prevajanje in tolmačenje
  • Reference
  • Novice
  • Uporabno
  • O nas
  • Kontakt
  • Učbenik
Povpraševanje
Tečaj ruščine
Urniki in cene Prijava na tečaj Vprašajte nas
  • DOMOV
  • Novice
  • Čigav je boršč in kaj je ši? Posebnosti ruske in ukrajinske kuhinje

Čigav je boršč in kaj je ši? Posebnosti ruske in ukrajinske kuhinje


Ena izmed glavnih in najbolj prepoznavnih tradicionalnih jedi ruske kuhinje so piroški vseh vrst: z zeljem, mesom, krompirjem, gobami, jagodami in drugimi različnimi nadevi.

Image title

V ukrajinski kuhinji obstaja alternativa za ruske piroške - to so galuški ali cmoki, običajno z jagodnimi nadevi in skuto. Pogosto jih tudi jedo z kislo smetano.

Image title

Ko govorimo o juhi v Rusiji, je na prvem mestu ši, v Ukrajini pa boršč.

Image title

                      Ši

Razlika med ši in borščem je v tem, da se v boršč doda rdeča pesa in sveže zelje, ši pa je kuhan iz kislega zelja.

Image title

boršč

Če govorimo o tradicionalnih jedeh ukrajinske kuhinje, ne smemo pozabiti na najbolj priljubljeno jed te dežele kar je salo.

Image title

Salo je ohlajena, slana in začinjena svinjska mast. Jedo jo s črnim kruhom, gorčico ali čebulo.


Od peciva v Rusiji, so bile palačinke vedno zelo priljubljene, zlasti v času Maslenice (ruskega pusta).

Image title

Palačinke v Rusiji se jedo tako z medom, marmelado, kot z mesom, skuto, kaviarjem in ribo.

V Rusiji  obstaja zanimiva tradicija: pozdraviti goste in jim ponuditi kruh in sol. Gost odlomi kos kruha, ga pomoči v sol in poje. Na tak način so v starodavnih časih v Rusiji izražali gostoljubnost. Toda to ni nič drugega kot starodavna navada, potem jih vabijo za mizo, kjer jih čakajo najboljše dobrote.

Kar se tiče glavnih jedi, ena izmed najbolj znanih v Rusiji so pelmeni.

Image titleRecept za to jed je preprost - kroglice iz mešanice mletega govejega mesa, jagnjetine in piščančjega mesa, zaviti v testo. Oblika pelmenjev je podobna ravioli. Nato jih kuhamo v vreli vodi in postrežemo na mizo.

Ena od najbolj priljubljenih glavnih jedi ukrajinske kuhinje so golubci.

Image titlePolnjenje riža, čebule, korenja in mletega mesa je zavito v liste kuhanega zelja.

Image title

Druga značilnost ukrajinske kuhinje so pampuški, ki se včasih namesto kruha postreže z borščem.

Vsaka kuhinja ima svoje prednosti in svoje značilnosti. Praviloma bo v Rusiji priljubljeno to kar se je v Ukrajini, in v Rusiji obratno, saj je miselnost teh dveh držav zelo podobna, poleg tega ne smemo pozabiti da je Kijevska Rusija obstajala v preteklosti.


Vse objave

TEČAJI RUŠČINE
ZA PODJETJA

PREVAJANJE IN
TOLMAČENJE

TEČAJI RUŠČINE ZA MLADINO IN ODRASLE

TEČAJI DRUGIH
JEZIKOV

NAŠE
REFERENCE

BARTUS d.o.o.
Koprska 72
1000 Ljubljana

+386 31 393 656

Bartus - šola ruščine
  • O nas
  • Kontakt
  • Učbenik
  • Tečaji
  • Prevajanje in tolmačenje
  • Novice
  • Uporabno
  • Reference

Vstop za tečajnike


© Bartus d.o.o., Vse pravice pridržane

Izdelava spletnih strani